Back Studii de caz

Eagle - Platforma de big data in Google Cloud

eSolutions a implementat, in doar 6 luni, platforma de big data in cloud - Eagle pentru Carrefour Romania, cu scopul de a simplifica si democratiza accesul la date, astfel incat retailerul sa isi poata optimiza si eficientiza procesele de analiza si raportare.

Platforma Eagle are scopul de a centraliza informatii dintr-o multitudine de sisteme IT in Google Cloud, asigurand analiza facila si consistenta a datelor, facand posibila uniformizarea datelor si standardizarea acestora conform unor modele comune, utilizabile in toate tarile in care Carrefour este prezent. Platforma dezvolta si modele de date locale specializate pe nevoile Romaniei in vederea construirii de analize de tip data science si integreaza posibilitatea de a implementa algoritmi de inteligenta artificiala. Prin analiza informatiilor din platforma, retailerul poate observa acum tipare de cumparare sau poate realiza segmentarea clientilor, informatii care ii vor permite sa ia decizii bazate pe date.

Carrefour
Carrefour

Clientul

Cu peste 10.100 de magazine in 34 de tari, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial si numarul unu in Europa. Zilnic, peste 10 milioane de clienti viziteaza magazinele Carrefour din lumea intreaga, bucurandu-se de o gama larga de produse si servicii la preturi echitabile. In Romania, Grupul Carrefour ofera clientilor sai multiple posibilitati de a face cumparaturi, atat in magazinele fizice din tara, cat si online, prin portalul unic www.carrefour.ro sau prin serviciul de livrare BRINGO.

Provocarea

Principalele dificultati tehnice care trebuiau depasite derivau din volumele foarte mari de date, nevoia prelucrarii acestora intr-un format unitar, standard la nivel de grup, toate acestea conducand la ingreunarea considerabila a analizei si dificultatea implementarii unui sistem de luare a deciziilor bazat pe date. Provocarea lansata de partener a fost dezvoltarea unei solutii replicabile pentru toate tarile in care retailerul este prezent, care sa permita implementarea facila de noi algoritmi de machine learning si AI pentru o mai buna dimensionare si eficientizare a campaniilor promotionale si, pe viitor, sa reprezinte baza pentru implementarea algoritmilor care sa fundamenteze politicile de pret, fidelizare, personalizare sau aprovizionare.

Solutia livrata

  • Platforma Eagle are la baza Lambda Architecture, astfel incat sa suporte atat batch, cat si stream ca metode pentru data ingestion, sa stocheze date structurate, semistructurate si nestructurate si sa proceseze cantitati foarte mari de date.
  • Platforma a fost dezvoltata folosind componentele de big data disponibile in Google Cloud Platform, cum este BigQuery pentru zona de storage, Dataflow pentru procesarea batch si stream a datelor, Cloud Composer pentru orchestrarea pipeline-urilor.
  • Procesul de incarcare si transformare a datelor se realizeaza folosind tehnologii precum Google Cloud DataflowApache BeamScioScala, Cloud Function, Pub/Sub and BigQuery.
  • Intreaga infrastructura a platformei este dezvoltata folosind Terraform si parametrizata pentru multiple medii de deployment folosind Terragrunt. S-a folosit infrastructure-as-code pentru a putea reface sau replica in orice moment platforma.
  • Monitorizarea si alertele din platforma sunt implementate folosind componentele de monitoring, logging si alerting din Google Cloud Platform.

Eagle, platfoma de big data in Google Cloud a Carrefour centralizeaza zilnic informatii din principalele surse de date ale retailerului, conducand la o viziune data-driven a companiei. In total, sunt prelucrate si gestionate milioane de inregistrari pe zi. Toate datele agregate in platforma se preteaza prelucrarii cu algoritmi de AI, permitand evidentierea de tipare de interactiune, segmentarea clientilor si eficientizarea campaniilor promotionale, pe baza acestor insight-uri. In etapele ulteriore ale proiectului urmeaza implementarea de noi surse de date si a algoritmilor de machine learning si AI, pentru prelucrarea efectiva a informatiilor.

Tehnologii

Google Cloud Platform tools (Pub/Sub, Cloud Functions, Airflow, BigQuery, GCP Monitoring), Terraform,Terragrunt, Scala, Apache Beam, Scio

Echipa

Proiectul a fost implementat de o echipa de experti big data din cadrul eSolutions, incluzand trei Google Cloud Certified Platform Architects, un Google Cloud Certified Professional Data Engineer, un Big Data Developer si un Project Manager, in doar 6 luni.

Tehnologii

Google Cloud Platform tools (Pub/Sub, Cloud Functions, Airflow, BigQuery, GCP Monitoring), Terraform, Terragrunt, Scala, Apache Beam, Scio.

Ti s-a parut relevanta solutia noastra?

Te putem ajuta si pe tine. Lasa-ne detalii despre proiectul tau si revenim cu un raspuns cat de curand.

Back Studii de caz