Media
Marian Simpetru, Managing Partner la eSolutions.ro, discuta despre beneficiile adopției big data și cloud pentru industria de retail în următorul interviu cu retail-fmcg.ro:
Ultimii ani au ilustrat realitatea că la nivelul întregii industrii de retail & FMCG s-a impus un model operațional care accentuează rolul tehnologiei, aceasta migrând de la suport pentru business-uri la impact în strategie, făcând diferența dintre profit și pierdere și dintre cotele de piață ale celor care investesc și ale celorlalți jucători. Contextul pandemic a accelerat această tendință, iar transformarea digitală a arătat ani de creștere într-unul singur, în strânsă aliniere cu nevoile în schimbare ale companiilor.
Datele reprezintă nu doar o resursă valoroasă, ci un adevărat combustibil în evoluția economică. Nimic din ceea ce ilustrează transformarea digitală nu ar fi posibil fără date și tehnologiile care ne permit să le înțelegem, interpretăm și valorificăm la adevăratul lor potențial. Mai mult, odată cu pandemia și noile provocări și nevoi de business, modelul strategic al fiecărei companii evidențiază oportunitatea uriașă pe care o aduc tehnologiile de big data în transformarea operațiunilor și proceselor decizionale odată cu integrarea accelerată a digitalizării.
Ne bucurăm că am avut ocazia să implementăm proiecte de acest tip în retail, una dintre zonele care au arătat o nevoie evidentă. Gândim rezolvări tehnologice pentru retail de aproape 15 ani, iar acum suntem în punctul în care, cu ajutorul soluțiilor bazate pe noile tehnologii din zona big data sau algoritmi de inteligență artificială, se poate optimiza activitatea din orice tip de magazin sau rețea de magazine, conducând la creșterea profitului și diminuarea costurilor operaționale.
Proiectele noastre presupun atât implementări de platforme de Big Data în Cloud sau On-Premise, dar și produse de tip SaaS, bazate pe algoritmi de AI (inteligență artificială) și Machine Learning, care rezolvă provocări ale industriei, precum: automatizarea implementării politicilor de preț, analiza concurenței, prognozarea cererii, conducând la o gestionare optimă a stocurilor, sau recomandări inteligente de shopping pentru clienți. Desigur, preocupările și nevoile diferă în funcție de tipul retailerului.
De exemplu, jucătorii din retailul brick & mortar se concentrează mai degrabă pe îmbunătățirea proceselor operaționale, prin implementarea de soluții complexe, peste platformele de big data, care devin surse unice de date operaționale. În implementările noastre, îi ajutăm pe retaileri să valorifice datele pe care le au la dispoziție, având ca obiectiv eficientizarea operațiunilor companiei. O astfel de platformă de big data centralizează informații despre stocuri, prețuri, vânzări, promoții, comenzi, din toate magazinele și depozitele.
Când vorbim despre lanțuri de retail, fluxurile de date procesate într-o zi sunt uriașe. Astfel, se asigură accesul la date, în timp real, pentru întregul ecosistem de aplicații, conducând la eficientizarea și simplificarea proceselor interne, în special prin scăderea timpilor de procesare a datelor. Jucătorii mari au investit și au inclus în strategiile lor aceste direcții dinainte de a fi dictate de nevoi specifice contextului pandemic pentru că au înțeles că insight-urile și concluziile pe care le pot avea din datele deținute pot crea valoare.
Un exemplu la care voi face referire este platforma de big data on-premise pe care am dezvoltat-o pentru unul dintre clienții noștri, un grup de retail de top la nivel european. O companie de retail aflată în expansiune are un volum de date în creștere permanentă, în strânsă aliniere cu noile deschideri, are informații care îi parvin pe canale diferite și generate de sisteme eterogene, are nevoie de date în timp real, făcând dificilă asigurarea consistenței datelor și vizibilității asupra acestora.
Cea mai bună soluție pentru a răspunde acestor nevoi, dar și pentru rezolvarea nevoii de centralizare, prelucrare și transmitere a unui volum uriaș de date inconsistente este implementarea unei platforme de Big Data, într-o construcție în care orice componentă să poată scala orizontal pentru nevoi noi ale business-ului sau în funcție de cum evoluează tehnologia, oferind, bineînțeles, disponibilitate și acces rapid la date, dar și posibilitatea de a adăuga permanent noi funcționalități și fluxuri. Aceasta devine un “single point of truth”, facilitând și o abordare standardizată a canalelor, pentru o strategie omnichannel coerentă.
Meniu
UTILE