Marian Simpetru Wall-Street

Marian Simpetru, Managing Partner eSolutions, despre sistemul de sanatate romanesc si telemedicina la wall-street.ro

Marian Simpetru, Managing Partner la eSolutions.ro, discuta multiplele aspecte ale telemedicinii si ale digitizarii in industria medicala din Romania in urmatorul interviu din emisiunea Specialisti in Sanatate cu Wall-Street.ro:

”Este foarte interesant ca inca vorbim despre telemedicina ca un subiect nou, desi aceasta exista demult pe piata din Romania. Noi am implementat telemedicina cu zece ani inainte de pandemie, in cadrul unui proiect cu un client. In Romania, inca ne folosim de porumbei pentru a ne trimite mesaje.Telemedicina ne da speranta ca putem sa renuntam la a mai purta plicul acela enorm daca facem o radiografie intr-o clinica, spre exemplu. In prezent, pana si unii dintre bunicii nostri se folosesc de Whatsapp pentru a se interesa de sanatatea nepotilor”, a declarat Simpetru, Managing Partner la eSolutions, pentru Wall-Street.
Marian Simpetru isi aminteste de primul program de telemedicina, precizand ca era o plaforma pentru facilitarea interventiilor la domiciliu. eSolutions s-a ocupat doar de implementarea tehnica, iar operationalizarea platformei a ramas in grija solicitantului.
La momentul respectiv au realizat o platforma cu functii minime, iar in prezent, Simpetru precizeaza ca pot fi introduse si dispozitivele medicale intr-un astfel de program. „Daca ne uitam mai atent la ce presupune telemedicina, de obicei, este o platforma de video streaming, adica Zoom, Whatsapp sau Skype, unde medicul converseaza cu pacientul. In intelegerea noastra, am reusit sa integram dispozitive medicale, care raporteaza date in timp real. Un exemplu simplu este stetoscopul, care poate fi folosit cu ajutorul internetului. Medicii ar putea asculta online bataile inimii, sistemul le poate inregistra si le poata atasa unui dosar medical”, a adaugat acesta.

„Si cum se poate face asta? Tehnologia a evoluat foarte mult. Noi am putut face acele integrari cu echipamente existente, iar echipamentele din generatiile noi toate au o interfata de comunicare cu computerele. Vorbim despre un transfer automat de informatie dinspre echipamente catre dosarul medical, vorbim despre niste fluxuri, si despre posibilitatea de a exista cooperare intre medici in stabilirea unui diagnostic pentru pacient intr-un mod extrem de facil.”

Astfel, in afara de o discutie mult mai rapida cu medicul, tehnologia ne pune in fata unei coerente in medicina. In acest fel, orice alt medic care il va consulta pe pacient va avea acces la dosarul medical al acestuia si va vedea concluziile controalelor anterioare. Ceea ce scapa pacientii de pastrarea scrisorilor medicale si a retetelor.

Citeste articolul in intregime: Marian Simpetru, eSolutions, despre sistemul de sanatate romanesc

Urmareste interviul video: