Platforma Big Data

Studiu de caz

Platforma de big data on-premise - Regina Maria

eSolutions a dezvoltat pentru Reteaua de sanatate REGINA MARIA o platforma de big data on-premise care centralizeaza date din diferite surse ale clientului, asigurand astfel vizualizarea completa si consistenta a informatiilor si eficientizarea operatiunilor companiei.

Sunt centralizate date despre tranzactii, pacienti, teste etc. din cele peste 350 de locatii detinute de operator: spitale, policlinici, laboratoare. Datele sunt procesate si transformate pentru a alimenta un data warehouse cu scop de reporting si Business Intelligence, putand fi consumate, de asemenea, de alte aplicatii, prin API-uri.

Implementarea platformei de big data pentru REGINA MARIA creste performanta operationala, ajutand la scalabilitatea proceselor si la extinderea capacitatii de raspuns la orice fel de integrari sau interogari de date. Obiectivele principale ale proiectului constau in imbunatatirea sistemului de raportare, democratizarea accesului la date pentru ecosistemul de aplicatii si standardizarea mecanismelor de acces la date. Scalabilitatea este o caracteristica esentiala a platformei de big data si contribuie la performanta, precum si la adaptarea la schimbari rapide intr-o potentiala crestere a volumului de date, a vitezei si a frecventei de achizitie a acestora.

Clientul

Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 13 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.

Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 650.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit peste 130 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.

REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 30 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul celor peste 310 clinici partenere. Compania reunește aproape 7.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 4.5 milioane de pacienți.

 În timpul pandemiei COVID-19, REGINA MARIA a implicat în testare 9 laboratoare de biologie moleculară din Rețea, atingând o capacitate de prelucrare de peste 4000 teste RT-PCR/zi și procesând până acum peste 500.000 de teste la nivel național.

Provocarea

Nevoile de business si cerintele tehnice au crescut odata cu dezvoltarea companiei, astfel a aparut necesitatea implementarii unei platforme de big data care sa sustina acesta crestere. Principalele provocari ale partenerului au fost: cresterea numarului de spitale, policlinici, laboratoare si clinici partenere care au condus la acumularea de date in timp si dificultatea de a le centraliza si prelucra, nevoia de scadere a timpului in care datele pot fi accesate, cresterea nevoilor de procesare a datelor, astfel incat acestea sa poate fi transmise catre alte sisteme si aplicatii sau interpretate rapid. Astfel, clientul si-a dorit ridicarea presiunii de pe bazele de date pentru a putea creste performanta operationala si pentru a extinde capacitatea de raspuns la orice fel de integrari si interogari de date.

Solutia livrata

  • Dezvoltarea platformei de big data a inceput prin construirea fundatiei. Acest proces se traduce in configurarea infrastructurii, care presupune instalarea serverelor, masinilor virtuale, etc.
  • Achizitia de date din sursele companiei a fost realizata cu ajutorul tehnologiei Apache NiFi, o solutie complexa, cu un grad ridicat de flexibilitate.
  • Datele sunt achizitionate atat sub forma de batch, in fiecare noapte, cat si near real time, folosind CDC (Change Data Capture). CDC a fost activat pe sursa de date, fiind o solutie pentru detectarea modificarilor din baza.
  • Construirea unui depozit unic de date (Data Lake) a fost implementata folosind HDFS/ Delta Lake.
  • Procesarea, transformarea datelor si prelucrarea acestora se realizeaza conform unui model standard.
  • Evenimentele sunt transmise pe topice de Kafka si procesate cu Spark Structured Streaming.
  • Stocarea datelor procesate se face in Vertica data warehouse.
  • S-a instalat o solutie de monitorizare care ofera informatii despre infrastructura si componentele tehnice, dar si pentru procesele de business care sunt executate. Logurile componentelor platformei sunt centralizate folosind ELK Stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana) si Grafana.

Rezultate

Platforma de big data dezvoltata pentru REGINA MARIA aduna informatii din peste 350 de locatii (spitale, policlinici, laboratoare, etc.) despre 260 de milioane de inregistrari, incluzand informatii despre pacienti, tranzactii efectuate, locatii, teste, medici, specializari, etc. Proiectul implementat de eSolutions ajuta la optimizarea proceselor interne, asigurand un acces facil la date, platforma devenind o sursa unica si centralizata de date operationale.

Echipa

Proiectul a demarat in mai 2020 cu echipa de proiect formata din Project Manager, Business Analyst, DevOps/ SysOps, Data Engineers si Big Data Architect.

Tehnologii

Apache Nifi (pentru Data Ingest), HDFS/ Delta Lake (pentru Data Lake), Spark (pentru Batch Processing), Spark Structured Streaming (pentru real time streaming), Vertica (pentru Data Warehouse), ELK, Grafana (pentru monitorizare), CDC (Change Data Capture).